Může polní kopretina oživit chorvatské zemědělství ?

24.11.2017 21:01:00

Autor: Jan Vasko

Po celé generace obyvatelé Zadaru, idylického města na chorvatském pobřeží Jaderského moře, používali suché, trnité stonky a žluté květy běžné odrůdy polní kopretiny na podpal a hlavně k opalování štětin prasat určených na rožeň. Ale asi před pěti lety začali výrobci kosmetiky a průmysl na výrobu esenciálních olejů využívat vzácný extrakt z květů - známý jako kari bylina pro svou kořeněnou vůni jako rozhodující složku ve špičkových krémech, mastích a tinkturách prodávaných pro svou údajnou omlazující sílu.

Takže prasata už neopalují a místní obyvatelé se rozhodli, že obrátí svou pozornost na sklízení kdysi obecně ignorovaného plevele v naději, že vytvoří nový místní průmysl, který doplní ekonomiku založenou na výstavbě, pěstování ovoce, olivového oleje a trochu cestovního ruchu.

Zatím neměli příliš velký úspěch.

"Měl bych si začít dávat některé z těchto věcí na svou tvář," řekl Nino Simunic, kterému je 48 let, ignorujíce venkovskou vyhlídku na jachty a trajekty, které překračují kanál u Zadaru.

Namísto toho zkoumal drsnou zem ze sedla svého traktoru, který pobafává přes měsíční vápencové úbočí, aby našel známky kari byliny, která je známá také jako "slaměnka" pro svou schopnost přežít v suchém terénu a zůstat naživu dlouho poté, co je vytažena ze země.

V roce 2015 ukončil pan Simunic, veterán války za nezávislost Chorvatska počátkem devadesátých let 20. století, svou bouřlivou 15letou kariéru v místní politice a připojil se k řadě obyvatel, kteří hledají nějaké finanční přilepšení z kari byliny. Místní klášter benediktinských jeptišek se stal jeho partnerem a poskytl mu 12 akrů půdy, na které hospodaří výměnou za snížení svých příjmů, pokud nějaké jsou.

Je to první sklizeň pana Simunice a nemá žádná velká očekávání.

"Pokud to pokryje alespoň část nákladů na palivo a oběd, jsem šťastný," řekl.

Hledání zisku z kari byliny je poháněno pokračujícími hospodářskými problémy Chorvatska. Celosvětová finanční krize byla do velké míry odpovědná za šestiletou recesi. Převedení země do Evropské unie v roce 2013 přineslo konkurenční ceny zboží na regálech obchodů z jiných částí bloku, což přispělo k problémům v boji zemědělského a výrobního sektoru.

V dnešní době se země s 4,2 milionu obyvatel opírá o boom v oblasti cestovního ruchu, především na pobřeží Jaderského moře, přičemž letní sezóna je zodpovědná za téměř pětinu jeho hospodářského výsledku.

Farmáři ve vnitrozemských oblastech a městech jako je Zadar, vždy hledají nové cesty získání peněz.

To je místo, kam se slaměnka hodí (latinský název Helichrysum italicum)

Potenciál hromadného trhu s plevelem se objevil na přelomu století, kdy kosmetické společnosti jako L'Occitane začaly patentovat recepty proti stárnutí, které zahrnovaly slaměnku.

"Esenciální oleje nalezené v květině pomáhají zlepšit schopnost pokožky bojovat proti účinkům agresivity prostředí o kterých je známo, že urychlují stárnutí pokožky," říká Lucy Primroseová, ředitelka výuky a organizačního vývoje společnosti L'Occitane. Řadu produktů ze spařené slaměnky "naši zákazníci uctívají," uvedla.

Francouzský kosmetický gigant ale dostává slaměnku z farmy na Korsice. A proto měli zemědělci u Zadaru málo štěstí aby vytvářeli přímé partnerství s kosmetikou nebo firmou na výrobu esenciálních olejů. Místo toho prodávají své sklizně kari rostlin v surové podobě nedalekým lihovarům, které působí jako most k výrobcům, kteří mají vztahy s většími kosmetickými firmami.

Prodej slaměnky na pálení kořalky je poněkud výnosný. Cena rostlinného oleje vyšplhá až na 2 500 eur za kilogram nebo asi 1,15 litru.

Zemědělci ze Zadaru pěstující slaměnku se domnívají, že množství a kvalita jejich plodin bude příliš velká, aby ho mohl kosmetický průmysl ignorovat. Jejich naděje zůstává stejně houževnatá jako slaměnka.

Černý trh je také nadějný. V sezóně během sklizně byly místní zprávy plné příběhů, kdy policie objevila dodávky plné ukradených kari bylin.

V prvních letech poté, co se výrobci začali zajímat o rostlinu, se mnoho zemědělců snažilo zvýšit své výnosy. To ale zahrnovalo i techniku zalévání a hnojení, což zředí kvalitu extrahovaného oleje.

Palírny pak snížily své poptávky po surových rostlinách.

"Jedná se o klasický chorvatský zemědělský příběh, od úspěchu až po selhání," řekl Mario Skelin, místní ochranář rostlin, který poukázal na zřetelný nedostatek jednoty mezi mnoha zadarskými farmáři pěstující kari byliny, když jednají s palírnami a výrobními podniky. "Zatím jsme neselhali."

Pan Skelin se pokusil spojit zemědělce dohromady, aby získali pákový efekt při jednání s palírnami. Dosud převládal individualismus, přičemž si zemědělci chtěli stavět vlastní lihovary.

"Problémem je, že neexistuje žádný průmyslový standard," řekl pan Skelin a ukázal obrázek tří zkumavek obsahujících extrakt ze slaměnky - každý má jiný odstín žluté. Řekl, že mnoho velkoobchodních odběratelů oceňuje ceny oleje, aniž by vysvětlovali svá kritéria nebo cenová rozhodnutí. "Potřebujeme dělat lepší práci, abychom měli značku," řekl.

Někteří farmáři si pojišťují své sázky a investují i do jiných zanedbávaných rostlin.

Ivica Djurica, kterému je 62 let, měl před šesti lety náhodný nadměrný výnos svých kari bylin s přebytkem 800 000 sazenic, tak se stejně jako místní obyvatelé začal dívat po slaměnce. Pan Djurica prodal své sazenice, které měl navíc ambiciózním místním zemědělcům, což z něj učinilo nevídaného obchodníka v místním průmyslu s kari bylinami.

Teď spolu se svou ženou Mirnou Djuricou, které je 47 let doufá, že rozšíří své podnikání a do vlastnictví si přidá levandule, yzop a další léčivé byliny. Myšlenkou je plnohodnotný podnik pro esenciální oleje a aromaterapii.

Suchá, prašná půda jí pod nohama chroupala, když procházela polem, zatímco cikády louskaly z křoví vyčnívajících z kopce.

"Těžký život je pro kari byliny dobrý," řekla a zamířila k malému kamennému bungalovu na konci pole. "A to je život, který jsme chtěli."

Djuricovi mají plány na vlastní palírnu, která by pak mohla teoreticky financovat vytvoření úplného agroturistického podniku.

"Nemůžeme pěstovat jenom kari," řekla, když se závan hluboké peprné vůně přelil přes husté zelené a žluté pole.



Zdroj: https://www.nytimes.com/2017/11/23/world/europe/croatia-curry-plant-cosmetics.html